Aspecte ale comicului de caracter si de moravuri intr-o comedie: O scrisoare pierduta de I. L. Caragiale

Comedia este o specie a genului dramatic, care stârneste râsul prin surprinderea unor moravuri, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate, cu un final fericit. Piesa de teatru este transformata în spectacol pe scena, cu ajutorul actorilor, regizorului, scenaristului, tehnicienilor; exprima astfel relatiile dintre literatura si alte arte (desen, muzica, design).
În „O scrisoare pierduta”, tema este coruptia societatii burgheze de la sfârsitul secolului al XIX-lea (politicianismul, demagogia, farsa electorala, viciile si relatiile vicioase dintre oameni, dar si în familie).
Actiunea se desfasoara secvential, gradat-cronologic, pe momentele subiectului, de la expozitiune pâna în punctul culminant; sunt secvente tensionate si actiunile par sa fie între dramatic si comic; deznodamântul devine comic, toate partile angrenate în conflicte politice si morale se împaca; finalul are si o nuanta tragica, pentru ca nimic nu s-a rezolvat în bine, coruptia are acelasi nivel ca la început, alegerile au fost o farsa pentru ca „alesul” a fost impus de la centru, onoarea cuplului Stefan Tipatescu - Zoe a fost salvata, iar viata orasului de provincie va curge în acelasi fel.
Titlul pune în evidenta contrastul comic dintre aparenta si esenta si numeste principalul motiv al comediei: o scrisoare de amor a lui Stefan Tipatescu, prefectul orasului, catre amanta sa, Zoe Trahanache, sotia sefului partidului conservator de la putere. Pierduta, gasita, iar pierduta (furata de Nae Catavencu de la Cetateanul turmentat), pierduta si de Nae la întrunirea electorala si iar gasita de Cetateanul turmentat si data în final Zoei („andrisantul necunoscut”), scrisoarea devine un adevarat personaj al piesei. A doua scrisoare prezenta în text este tot o arma de santaj : senatorul Agamemnon Dandanache gaseste în buzunarul paltonului unui amic, „persoana importanta’’, o scrisoare de amor catre o doamna din înalta societate din capitala; Dandanache îi cere amicului sa-i gaseasca un colegiu pentru alegerile de deputat. Asa ajunge senator pentru orasul capitala de judet de munte. Aceasta scrisoare ramâne pierduta pentru totdeauna. De aici, ambiguitatea titlului comediei. Mai sunt în text si alte „scrisori”: o scrisoare de banca falsificata de Nae Catavencu ; scrisoarea pe care Farfuridi si Brânzovenescu vor sa o trimita în capitala, sa se plânga la partid de coruptia din orasul lor, vor sa o semneze amândoi si „sa o dea anonima’’.
Continuare pe www.ebacalaureat.eu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajul tau!

Horoscop Urania Maya Secret | Muzica Muzica Populara StefBlog - Blog de programator