Argumentarea apartenentei la modernism a unei poezii de Ion Barbu: Din ceas, dedus…

Fragmentul dat din „Metamorfozele poeziei” de Nicolae Manolescu poate fi dovedit cu orice creatie modernista, acesta afirmând ca prin jocul de cuvinte se creeaza o lume diferita fata de cele anterioare din lirism. Sunt de acord ca Ion Barbu, important poet modernist intrebelic, creeaza cu ajutorul cuvintelor, printr-o joaca, atât o imagine lirica a limbajului, cât si o lume aparte.
„Sarbatoare a intelectului” (Paul Valery), poezia lui Ion Barbu presupune un tezaur de reprezentari intelectuale, exprimate de asociatii inedite . Aspectul dificil, maxima concentrare, impresia de obscuritate vin din renuntarea la tot ce este superfluu în exprimare. Ion Barbu are un mod specific de a concepe poezia („Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei”), starea poetica fiind provocata de contemplarea lumii în totalitatea ei, de dorinta de a comunica cu universul în esenta lui, dincolo de înfatisarile de suprafata; de aici o tulburatoare unitate substantiala a creatiei barbiene în toate etapele parcurse.
Ultima arta poetica barbiana apare în volumul „Joc secund” (1930) cu titlul „Din ceas, dedus...” , pe care editorii l-au schimbat, în editia din 1964, în „Joc secund”. Aceste elemente paratextuale pot constitui un prim argument în sprijinul citatului dat: „Din ceas, dedus” – care indica iesirea din timpul concret, ca si „Joc secund” – care contine ideea artei ca joc, sunt moderniste.
Continuarea pe ebacalaureat.eu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajul tau!

Horoscop Urania Maya Secret | Muzica Muzica Populara StefBlog - Blog de programator