Perle Bacalaureat 2009

AM cautat mult pe net pentru a gasi niste perle de anul acesta de la bacalaureat, insa multi bloggeri nu au fost instare sa faca decat copy -paste din anii trecuti..perlele neavand nicio legatura cu subiectele de anu; acesta.
Am gasit ni sfarsit pe un site niste perle veritabile :


"Eseul pe care ar fi trebuit să îl scrie în ultima parte a examenului pornind de la tema şi viziunea despre lumea reflectate într-un roman psihologic din perioada interbelică le-a dat „mult” de gândit unora dintre liceenii clujeni, care au analizat până în „străfunduri” relaţia de iubire dintre Ştefan Gheorghidiu şi Ela, protagoniştii romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a lui Camil Petrescu. Astfel, aflăm că „Gheorghidiu are o discuţie în pipota (în loc de popotă, cantină, n.red) de ofiţeri, iar Ela era o studentă îndrăgită pe tot campusul” şi că „Gheorghidiu merge pe front nesilit de nimeni şi binevoe”.





Cu toate acestea, „Gheorghidiu recunoaşte că îi plăceau coacheşele şi se căsătoreşte cu Ela”, iar apoi „divorţează de Ela lăsându-i totul: îţi las casa, cu tot ce e în ea, amintiri... viaţa mea”, probabil în ton cu textele manelelor aflate în topul preferinţelor tinerilor. Tot dintr-o lucrare de Bac aflăm şi că cei doi progagonişti, Ela şi Ştefan Gheorghediu „duceau o viaţă liniştită după filozofia lui Kant”, că „dragostea a apărut între Ela şi Gheorghidiu înaintea celui de-al doilea război mondial” şi că „Ela devine fiţoasă”.



Un alt licean o confundă pe Ela cu „Allan”, iar romanul ia o turnură neaşteptată: „Iubirea dintre Allan” şi Ştefan Gheorghidiu între care intervine d-l G. ”. Un alt absolvent însă scrie că „protagonistul este Ştefan Giurgiuvenu” (de la Costache Giurgiuveanu din Enigma Otiliei, de George Călinescu). O introspecţie în acest din urmă roman, ne dezvăluie că “Parpalete (din Enigma O.) avea mulţi bani, era şmecher, nu voia să dea la nimeni şi chiar i-a ascuns pe toţi în pivniţă”. "




sursa : http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=26891

1 comentarii:

Anonim spunea...

Salutări. Vreau să semnalez o greșeală în textul de mai sus.
În paragraful al doilea, "Tot dintr-o lucrare de Bac aflăm şi că cei doi progagonişti, Ela şi Ştefan Gheorghediu", ar trebui să fie "Ștefan Gheorghidiu".
Aș mai vrea să consider această greșeală foarte ironică.

-- Răzvan Ionescu

Trimiteți un comentariu

Mesajul tau!

Horoscop Urania Maya Secret | Muzica Muzica Populara StefBlog - Blog de programator