Tema si viziune despre lume într-un roman postbelic

Tema si viziune despre lume într-un roman postbelic: Morometii de Marin Preda
Originalitatea romanului Morometii sta fara îndoiala în noua viziune asupra lumii rurale. Cele doua volume contin povestea unei familii de tarani din Câmpia Dunarii, mai precis, din satul teleormanean Silistea-Gumesti, care cunoaste, de-a lungul unui sfert de secol, o adânca si simbolica destramare.
În volumul I, satul e înfatisat cu câtiva ani înaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, în vara anului 1937, într-o perioada de relativa sau iluzorie stabilitate sociala, perioada în care timpul era foarte rabdator cu oamenii. Spre deosebire de înaintasi, care au vazut satul din Câmpia Dunarii zbuciumat, angajat în actiuni disperate, Marin Preda descrie, în primul volum din Morometii un sat în care nu se petrec drame zguduitoare, formidabile rasturnari si unde nu clocoteste razvratirea. Traiul populatiei din Silistea-Gumesti nu e usor deloc, decât pentru câteva familii înstarite, familiile unora ca alde Aristide, Cotelici, Balosu sau Iocan, dar nici peste masura de amarât nu este. Îi apasa pe multi impozitele, „fonciirea” si alte neajunsuri, dar ele pot fi înca suportate de oameni, care se aduna cu placere duminica, la taifas, în poiana lui Iocan unde citesc ziare, povestesc anecdote, glumesc, angajându-se în adevarate dueluri ale inteligentei.
Silistea-Gumesti este o comuna mare, cu doua biserici, o scoala cu patru sute cincizeci de elevi înscrisi si vreo sapte învatatori. Hotarul comunei cuprinde, loturi mai vaste sau mai restrânse ale taranilor si mosia Maricica, vegheata cu strasnicie de un paznic. În afara de bogatasii satului, care au case mari, taranii ceilalti vietuiesc în case cu doua sau trei camere si chiar în bordeie.

Continuare aici...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajul tau!

Horoscop Urania Maya Secret | Muzica Muzica Populara StefBlog - Blog de programator