Reprezentata pe scena în 1884, comedia „O scrisoare pierduta" de I.L.Caragiale este a treia dintre cele patru scrise de autor, o capodopera a genului dramatic.
Prejudecata criticului Eugen Lovinescu despre efemeritatea comediei de moravuri fata de comedia de caracter nu s-a dovedit îndreptatita în timp, comedia „O scrisoare pierduta" fiind actuala si pentru ca mentalitatea unei categorii sociale nu difera prea mult în context românesc de la o epoca la alta. Ambitiile, dorinta de avere, privilegii sau ascensiune sociala nu tin doar de mentalitatea unei epoci. G. Calinescu sustine acest lucru: „Precum exista categorii individuale, exista si tipuri sociologice. (...) Situatiile sunt eterne si se rezolva în limbaj."
Opera literara „O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale este o comedie de moravuri, în care sunt satirizate aspecte ale societatii contemporane autorului, fiind inspirata din farsa electorala din anul 1883.
Comedia este o specie a genului dramatic, care stârneste râsul prin surprinderea unor moravuri, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate, cu un final fericit. Personajele comediei sunt inferioare. Conflictul comic este realizat prin contrastul dintre aparenta si esenta. Sunt prezente formele comicului: umorul, ironia si diferite tipuri de comic (de situatie, de caracter, de limbaj si de nume).
Cititi in intregime aici.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Mesajul tau!