Particularitatile de constructie a unui personaj, dintr-un text narativ, apartinand lui Camil Petrescu : Patul lui Procust

Al doilea roman a lui Camil Petrescu, Patul lui Procust, apare în 1933 si constituie, pentru literatura româna, un eveniment cu totul novator. Adept al modernismului lovinescian, Camil Petrescu este cel care, prin opera lui, fundamenteaza principiul sincornismului prin aducerea unor noi principii estetice ca autenticitatea, relativismul si prin crearea personajului intelectual analitic, în opozitie evidenta cu ideile samanatoriste ale perioadei anterioare.
În conferinta Noua structura si opera lui Marcel Proust, Camil Petrescu teoretizeaza romanul modern de tip proustian si respinge romanul de tip traditional. El opineaza ca literatura trebuie sa ilustreze probleme de constiinta.
„Patul lui Procust” are caracteristicile specifice prozei de factura psihologica: pespectiva narativa faramitata, distinctia între timpul cronologic si cel psihologic, fluxul memoriei involuntare, naratiunea la persoana I, anticalofilismul, introspectia, utilizata, asa cum observa Nicolae Manolescu, nu numai ca un mijloc de autocunoastere, ci si ca un mijloc de cunoastere a celuilalt.
Citeste continuarea pe ebacalaureat.eu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajul tau!

Horoscop Urania Maya Secret | Muzica Muzica Populara StefBlog - Blog de programator